Sunday, September 25, 2011

Selamat Hari Raya Aildilfitri...

Muahahahaha.... lmbt nya lah aku nk wish selamat ari raya... Xpe.. rasanya masih lom terlambat lg kan.. arini pun dh 27 Syawal.. hihik... Maaf zahir batin ye semua... Ikhlas dr kami sekeluarga.. Wink Wink..tema kaler taun ni oren yew.. kikik..



Raya tahun ni kami xbrapa nk sakan beraya la.. bagi menghormati adik aku yg 1st time raya tanpa mr hubby nya.. sob sob... sedih lak.. Alhamdulillah semuanya ok. Tapi sedih gak la.. Sepatutnya 1st time beraya dgn suami, tp Allah lg sayangkan suami dia kan.. Al-Fatihah utk Arwah Azri. Semoga rohnya dicucuri rahmat dari-Nya...

Monday, September 19, 2011

JOM BOIKOT RESTORAN CILI MERAH SEC. 9 SHAH ALAM!!!

Special threat utk ajak rmai2 kwn2 x-specially yg dok shah alam mcm aku...
utk RMAI2 BOIKOT KEDAI MAKAN NI... CILI MERAH SEC. 9 SHAH ALAM...




Sila jgn dtg n mkn sini lg..


Utk details sila baca blog ni.. aku mlas nk cite, kang aku cite aku nanges lagik...


http://luluzland.blogspot.com/2011/09/tragedi-september-aisyas-story.html

Thursday, August 25, 2011

Raya oh raya!!!

wah... skjap jek rasa puasa bulan ni kan... rasa cam cepat je dh nk abis puasa.... Bile raye nk dpt ape lagi mam si Oni ni.. harus la dia kelik sana sini.. puas order sana sini.. amik ko, bile sumer dh smpai.. xsangka lak kan byk giler dh order.. patut la duit aku abis huhu...
ni la antara hasil rembatan online US Spree kali ni.. huhu..
ni baru yg 1st batch.. ygkak lin nyer xde amik pic lak.. huhu..
yg 2nd batch lak..



ni le baju anak dare aku lg... sedang try menerai kekdahnye..



yg lain  xde dlm pic.. xsmpat den nk snap..

dress GAP

Dress Osh Kosh
Sandal CP

Top GAP

Skirt CP
Set Carters
Dress osh Kosh BGosh
Top Osh Kosh

Tee Old Navy

jeans ZARA
Bodysuit Osh Kosh

Tuesday, August 23, 2011

Parcel oh parcel....


hahaha.. arini n cite psal parcel..  akk opis aku td ckp... "ari2 ada je nama ko kt list parcel sampai, ape je la ko ni beli anum ooii"... kikik malu pun ada aku dgr.. ye la tp mmg pun, lately bulan pose ni lagi la.. ada jek parcel yg sampai utk aku Hahaha.. ni sumer online punye pasal la.. Baju anak la, baju aku la, ba ju en. papa la... kasut anak la, tdung raye la.. kikikik
Aku rase akk yg uruskan parcel tu pun nk muntah taip nama aku ari2 kot.. haha. cer tgk list minggu ni.. sume ada nama aku. yg lain aku dh terdelete lak.. haha..
aritu org pos kt opis aku ni, siap call ckp lagi "brg personal sila ambil sendiri kt blok 6 ye, kami xhantar brg personal.. " elleh.. mencik tau.. dulu tu hantar je.. uwwaaa... ;(

cer korang tgk list ni sumer ada nama aku kan.. haha

sila kelik utk lebih jelas.. kikik



Sunday, July 31, 2011

Wedding Adik2ku.. 1Mei 2011 ~ Nisa & Ekin

Hai sumer!!! adus lama update blog.. bukak2 je blogger draft.. aku jadik blur.. Alamak apsal lain nih??
fening tau ai.. ok.. dh tukar layout baru katanya.. (sape tah yg kata..sengal aku haha). Alkisahlah nk citer pasal wedding adik-adik aku pd 1 Mei lepas.. Nak tau nape aku ckp wedding adik2 aku.. sbb ni majlis untuk wedding adik ke-3 aku Eikin & Nisa (yg no 4).. Tapi sebelum tu.. kalo sesapa tya nape pic Nisa jek.. jap la aku citer ni.. haha..

Actually Ekin dh nikah awal sebelum ni, so untuk majlis ni, parents aku ingt nk sanding buat 2pasang sekalik.. Tapi last minit, husband Ekin(Azri) xmo lak sanding, segan kataya sbb umur dh berusia sket.. dh 39taun.. ala xde la tua sgt pun.. tua dr aku n akak aku jek.. wakaka.. Tp xpe la.. dh permintaan adik aku  n hubby dia xmo sanding. Mak abah aku xmo la paksa.. majlis still go on... so wedding cam biase cume 1couple je yg sanding... Even k kad kahwin ad 2 pasang nama.. Tp even xsanding bilik panten still ada 2 hokey..

Ni la sikit sbnyak pic mase wedding tu.. dgn tema kaler Black, White n grey..  Jom layanz...

Aku sgt jeles hokey.. adik aku berarak siap dgn kete antik gituw.. pastu blkang convoi 1 team kete mini.. Jeles tau.. dulu ai xdek pun camtu.. haha. N untuk pengetahuan korang laki si Nisa ni mmg Member Club kete Mini Melaka.. Malacca Mini Club (MMC) katanya.. so dia ni mmg slalu la berkonvoi bagai.. utk wedding dia ni diorang kekonon nk la tu siap convoi-convoi.. hahaha ayat org jeles.. (aku la tu)
ok layan pic lagik k..
dan lagi.....

sekian......

Sunday, May 8, 2011

lamenye xupdate blog!!!!!!!


arrkkkk lamenye xupdate!!!!!!! dh bersarang kot..
byk nk nk citer ni, anniversary la, besday auni, auni dh setaun la, jln2 pi genting, pi cheringin Hill la.. pi Aquaria la.. adik aku kawin la.. pusat perubatan homeopathy hassan la, sumer nk citer, tp xbyk masa caner??? huhu
adus...bile la ade masa byk2 ni nk update...

ok.. aku xleh nk buat skrg... aku bizi...
later2 la..jgn paksa diri kang aku migrain... hahaha

bye... luv luv luv

Mak... Happy Mother's Day..


Selamat Hari Ibu mak... K.ngah sayang mak sgt2... Muuuuuaaah.... Muuuuuaaah.......
Mak best sgt... Mak lah mak yg paling sporting dr dulu.. mmg best... xkisah pun nk kwn ngn sape mase sekolah2 dulu.. yg penting bwk jumpa mak.. best giler..
tu yg mase skolah dh gatal nk bercinta cintun... hahaha...

Tengkiu sangat mak for everything... sejak k.ngah lahir smpai skrg ni.. dh 29tahun...
Mak la mak paling best kat dunia ni... hihi..

Neway Happy mother's day utuk Mak aku yg paling aku syang..
Pn Noor Hayati Hj. Md Amin, 

My MIL Pn Hjh Asmah... mak pun best gak... relak je pi umah menantu, menantu xmasak... sorry mak..
bizi la.. tp mak pling suke mi bandung Anum kan mak.. haha poyos..

ni cake mother's day aku.. (tetibe je)
en. papa ckp dia amik duit raye Auni beli kek ni.. dia kata akukan mama Auni,
so Auni yg kena belikan kek (sabo je la aku..)
tp aku tau dia tipu.. tengkiu papa, tq Auni..
sayang korang..


Happy mother's day utk akk aku jugak dh jd mak kpd 2 budak2 comel..
kwn2 yg dh bergelar mama, mummy, ibu, ummi or mak..

to all...... luv luv luv.....




Sunday, March 27, 2011

8P Tip kebahagian rumahtangga

8P Tip kebahagian rumahtangga


1. P yang pertama ialah 
'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.


2. P kedua ialah 
'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.


3. P ketiga ialah 
'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.


4. P keempat ialah 
'perhatian' yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.


5. P kelima mewakili 
'persefahaman' kerana sebagai manusia yang bekerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.


6. P keenam membawa maksud 
'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.


7. P ketujuh adalah 
'percutian' di mana seseorang itu perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain.


8. P yang terakhir ialah 
'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

Ust. Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama.

Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.
Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggungjawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong."Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggungjawab terhadap keluarga," katanya.







Wednesday, March 16, 2011

Ice room.. yummy!!

Minggu lepas, kami pi Pusat Homeopathy Hasan kat Kompleks PKNS, Bangi bawak si kecik Auni ni sebab dia kena balik batuk yg teruk + kahak tu.. Cian Auni.. Ops nnt kena wat entri pasal Pusat Homeopathy ni la... Lpas blik dr situ, on da way blik tu nmpak la ice room kat tepi jalan tu.. so kami pun ape lagi.. mama tergedik2 nk mkn aiskrim.. so pi la singgah mkn sini... nyum nyum.. kalau korang nk tau Papa Auni ni giler aiskrim tau.. Hari2 kena ada stok aiskrim dalam icebox.. kekekek (pecah rahsia En.papa)... Mintak-mintak dia xbace.. :P
K la.. ni la pic2 yg sempat kami snap kat sini.. tp aiskrim dia mmg sedap.. yummmy!! i'm love it... 

kat sini le kami mkn....

Auni wat muke pelik, 
(mesti dalam ati dia ckp, mama ni nk mkn pun poyo ) muahaha..

Auni dh start boring dok lama2 tu yg wat muke pelik2..
bukan boleh org mkn xlayan dia.. sibuk je dia.. Pastu papa umpan dia tgk Barney kat henpon..
pasang lagu barney... 

i love you
you love me
we're a happy family
with a great big hug and a kiss from me to you
wont you say you love me too!

i love you
you love me
we're best friends as friends should be
with a great big hug and a kiss from me to you
wont you say you love me too! 

Diam terus.. hihik 


Sekian citer ice-cream ku.. wink wink...

Monday, March 14, 2011

penantian yg sudah berakhir... yuhuuu....shupping lagik...

Akhirnya yg dinanti sudah tiba.... dulu online k m'sia je kini kt US lak... kekek poyos jer... termimpi2 la kami setiap hari tau...tunggu bile la nk sampai... sampai laki aku pun ckap dulu order online kat blog2 dlm Malaysia jer.. sekarang dh pandai online oversea plak... US lak tu.. kikik.. sabo je la aku.. asik kena bahan jer.. mcm2 halangan n dugaan tau, smpai 1 box sangkut kat Pak Kastam, 2 box lagi alhamdulillah lepas... Berpeluh gak la tunggu.. Rambang mata tau.. tgk sume murah2 n cantik2 u. Antara kwn2 aku yg sama meroyan shupping reramai ni termasuklah cira, aida, n share terbesar of course Farah si ibu mengandung ni... kitorang sbnarnye ngeri gak nk tau shipping cost dia.. sakit gak la perut tgk shipping cost je ratus2 la gak... huhu..
tapi mmg berbaloi-baloi. sumer sgt puas ati, cantik n yang paling best murah, even dh msuk shipping cost dr US pun.. harga sgt reasonable.. n yang penting baju2 ori hokey.. bukan lagi Carters/ GAP/ Old Navy china tau... kekekek   ( dulu beli ni jer ).. Skrg pun kdg2 beli gak.. Muahaha...

ni la antara hasil meroyan kami, baju bajan ni sumer Auni punyer.. mama xdapat ape tau.. uwaa...
xpe sayang anak kan... mama later2 la.. Plan nk shupping secara berjemaah untuk raya nnt.. Ni tgh process kumpul duit dolu.. hihik...

beso kan baju ni??? kekekek

ni baju Auni..

ni ada Auni punyer, ada hakak2 lain punyer..

yg ni campur2 sblum diasing2 kan...

yg ni confirm sumer Auni punyer.... hihik (mama kan poyo) sumer nk letak...
ni ni baju feveret mama (Carters tau) murah jer.. dpt 3pcs lak tu..

ni ha.... Auni dh pkai pi MATTA Fair aritu..

lagi.........
yg ni pun suker gak... comei sgt2.. walaupun dot dot dot.......

ni suke gak.. dr kohl.. (suar n baju asing2)

ni old navy nye shirt..santekk tau.. tp Auni xmuat lagik.. kena sabo sket ye mama..


ni 2pcs ni dr The Children Place... baju n kain cantik sgt..
dh boleh paki skrg.. TP pic xsantek sbb amik guna phone... haha

dress ni Auni leh buat selimut tau.. beso lak.. Order size 12month tp kak dar silap lak..
tp xpe.. leh simpan.. :)


yang ni sumer kami shupping kat :

Kami shupping time ada sale jer.... NI pun berli mase valentine day sale, President day sale..
So sgt berbaloi2... Kalau tgk kat butik sini pun.. xmurah camtu tau...
k la... later2 kite shupping lagik... Chow...




Botol susu bayi Polikarbonat Bisphenola diharamkan mulai 1 Mac 2012

mummy2, daddy2, Ibu2...Ayah2... mama2, papa2 semua... pls take note ye!!
Berita kat Buletin Utama mlm tadi, Menteri Kesihatan dah umumkan pengharaman botol susu bayi polikarbonat kerana mengandungi bahan kimia 'Bisphenol A' (BPA) yg boleh mengganggu fungsi hormon dan saraf bermula 1 Mac 2012. 

Sebenarnya fungsi bahan kimia ini diguna utk botol lebih keras dan nampak lutsinar. Yang bahayanya Bisphenol A ni senang terurai pada suhu tinggi atau tercalar pada permukaan botol.
Kerajaan pun satu, dah tahu dah PC tu bahaya haramkan la awal2. Ni nak tunggu ramai negara haramkan baru nak ikut.

Kod-kod Plastik Yang Perlu Anda Tahu

1 | PET –> PolyEthylene Terephthalate
*) hanya untuk sekali pakai. tidak tahan panas.
*) panas -> melelehkan polimer -> zat karsinogenik -> penggalak cancer
*) botol plastik jernih/transparan untuk botol jus, air mineral

2 | HDPE –> High Density PolyEthylene
*) hanya untuk sekali pakai
*) lebih tahan terhadap panas dibandingkan dengan PET -> karsinogenik
*) kuat, keras, tahan suhu tinggi, contoh : botol susu, bekas air minum, tupperware

3 | V –> PolyVinyl Chloride
*) hanya untuk sekali pakai. tidak tahan panas
*) mengandung DEHA -> terurai pada 150°C -> langsung bereaksi dengan makanan yang dikemas -> berbahaya bagi ginjal dan hati
*) digunakan sebagai plastik pembungkus (cling wrap)

4 | LDPE –> Low Density PolyEthylene
*) dapat dipakai ulang. tahan panas
*) sukar berinteraksi dengan makanan
*) kuat, agak tembus cahaya, fleksibel, permukaan agak berlemak. banyak dipakai sebagai tempat makanan dan botol-botol yang lembut

5 | PP –> PolyPropylene
*) dapat dipakai ulang. tahan panas
*) botol transparent tp tidak jernih (berkabut), kuat, ringan, stabil suhu tinggi. banyak dipakai untuk botol susu bayi

6 | PS –> PolyStyrene
*) nama populer = styrofoam
*) hanya sekali pakai. tidak tahan panas.
*) mengganggu hormon estrogen dan bagi perkembangan saraf

7 | OTHER –> styrene acrylonitrile (SAN), acrylonitrile butadiene styrene (ABS), polycarbonate (PC)
*) SAN : resisten suhu tinggi, resisten pada banyak reaksi kimia, kuat. Biasanya digunakan pada mangkuk mixer, pinggan, alatan makan, pembungkus termos, berus gigi.
*) ABS : resisten suhu tinggi, resisten pada banyak reaksi kimia, kuat. Biasanya digunakan untuk paip.
*) PC -> dipanaskan -> pelepasan Bisphenol-A -> merosak sistem hormon, penurunan produksi sperma, mengubah fungsi imunitasi. Banyak digunakan pada botol susu bayi, bekas makanan dan minuman.

lambang

Info MOH: Panduan Penggunaan Botol Susu Bayi Polikarbonat

a) Kenalpasti Botol Susu Bayi Polikarbonat

Botol susu bayi polikarbonat bersifat keras dan lutsinar di mana ianya mengandungi Bisphenol A (BPA). Botol susu ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:

1. Nombor 7 - 
2. Nombor 7 dan PC - 
3. Nombor 7 dan ‘other’ - 

Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau bebas BPA.

b) Pengendalian Botol Susu Bayi Polikarbonat

1. Steril botol susu bayi polikarbonat mengikut arahan pengendalian yang terdapat pada label atau yang diberikan oleh pengeluar sekiranya ada. Jika tiada, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama 5 hingga 10 minit.


2. Elakkan menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.

3. Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus yang lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.

4. Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan sekiranya terdapat kesan calar atau rosak, botol susu perlu diganti. Sekiranya tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap 6 bulan.

Namun, pengguna juga boleh membuat pilihan awal dengan menukarkan penggunaan botol susu bayi polikarbonat kepada botol susu bayi yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing. Terdapat pelbagai alternatif botol susu bayi di pasaran yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA), kaca dan lain-lain.

info lain yg perlu dikongsi bersama......

sumber rujukan: moh.gov.my/ atau http://fsq.moh.gov.my.

PUTRAJAYA: Kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan susu botol bayi polikarbonat yang mengandungi ''Bisphenol A'' (BPA), berkuat kuasa 1 Mac 2012.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata perkara itu diputuskan oleh Jemaah Menteri pada 2 Mac lalu sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu tersebut adalah selamat digunakan golongan berisiko tinggi terutama bayi dan kanak-kanak.

"Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi dan 'bisphenol A' ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar," katanya.
Kerajaan memberi tempoh satu tahun untuk memastikan tindakan pengharaman itu dilaksanakan dengan lancar secara berperingkat, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementeriannya di sini hari ini.

Tindakan pengharaman itu diambil dengan mengambil kira BPA didapati boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekaligus mengganggu sistem fungsi tubuh, katanya dan menurutnya bagaimanapun sehingga kini tiada sebarang penilaian dijalankan berhubung sistem hormon dalam tubuh bayi. - Bernama